В цяла Великобритания мнозинството междувременно е на мнението, че Брекзит не

...
В цяла Великобритания мнозинството междувременно е на мнението, че Брекзит не
Коментари Харесай

Седем години Брекзит - най-лошото решение на британците

В цяла Англия болшинството междувременно е на мнението, че Брекзит не е бил добра концепция. Има обаче едно място, където хората към момента считат, че напускането на Европейския съюз е било вярно. На 23-и юни се навършват седем години, откогато Англия реши на референдум, че към този момент не желае да бъде част от Европейската общественост - последователите на този ход надвиха с минимално болшинство. В Бостън, област Линкълншайър, поддръжка за Брекзит дадоха 76 %. В този град хората и до през днешния ден не са трансформирали мнението си. Антон Дани признава, че не си е представял Брекзит тъкмо по този начин. " Реалността е по-лоша от това, което чакахме тогава ", споделя той.

Идеята, че британците би трябвало сами, без значение от " Брюксел "  да се оправят с проблемите си и да се възползват от опциите си, към момента е известна. Бившият кмет на града в Източна Англия продължава да счита, че Брекзит е бил вярно решение. Според него казусът е в метода, по който решението се постанова от държавното управление в Лондон. Много хора в град Бостън споделят тази позиция.

Какво стана с обещанията за Брекзит?

В църковния магазин в града Уенди и Джийн обслужват туристи. Още ли подкрепяте Брекзит? Разбира се, дават отговор двете възрастни дами. Причината - множеството чужденци, които са се заселили в Бостън в последните години. " Вече ни е боязън да ходим вечер сами из града ", изясняват те.

Разривът в комерсиалните връзки не закъсня да се отрази по рафтовете в магазинитеСнимка: Kirsty O'connor/PA/dpa/picture alliance

" Реалността им дава и аргументи, и доказателства, че се нуждаят от Брекзит ", споделя някогашният кмет Дани. Поддръжниците на напускането на Европейски Съюз обещаваха по-строги правила за миграцията - само че в Бостън към момента чакат тези обещания да станат действителност.

" Градът ни не наподобява на нищо "

Хората в Линкълншайър имат от какво да се оплачат. Някогашният преуспяващ пристанищен град в последните години участва в съвсем всяка отрицателна статистика в страната. Това е градът е най-ниското равнище на интеграция и с най-ниските заплати. Данните демонстрират и, че в него стават най-вече убийства. Мнозина свързват това с огромния брой мигранти.  " Немалко от локалните хора се усещат непознати в личния си град ", изяснява Дани.

Езикови курсове не се оферират, учебни заведения не се строят, учители не се назначават. Но пък следва затварянето на лечебни заведения. В града има от ден на ден противозаконен отпадък, от ден на ден обири и наркотърговия. " Градът ни беше хубав, а в този момент на нищо не наподобява ", споделя Дани. За някогашния кмет е ясно - единственото решение е " още повече Брекзит ".

Място за оптимизъм няма

Равносметката на континента е мрачна по напълно други аргументи. " Брекзит е икономическа злополука и за двете страни на канала ", уверен е Фолкер Трайер от Германската индустриално-търговска камара, който привежда данни и за спад от 14 % в износа на Германия за Великобритания, и за понижаване на немските вложения на Острова с 16 на 100.  

Покрай Брекзит Англия бе ударена и от бензинова кризаСнимка: LINDSEY PARNABY/AFP

В самата Великобританиядебатите по резултата от Брекзит също ни минимум не са завършили. В долната камара на Парламента ръководителят на фракцията на Шотландската национална партия Стивън Флин насочи директни офанзиви към премиера Риши Сунак: " Мисля, че той не си дава сметка по какъв начин наподобява икономическата действителност и с какви разноски се постанова да се борят потребителите. Инфлацията в Европейски Съюз е доста по-ниска от английската. Англия е най-после на силите си. Дали седем години след референдума за Брекзит министър председателят няма най-сетне да признае, че точно Брекзит е отговорен за всичко това? ".

Привържениците на Брекзит поставят старания да показват излизането от Европейски Съюз в позитивна светлина, само че икономическите данни сочат друго - спадът в търговията на Англия е реалност. Износът за Европейски Съюз е намалял с 23 %, вносът - с 13. Изгледите за бъдещето също не са положителни: специалисти от самостоятелната Служба за бюджетен надзор считат, че продуктивността в страната ще се задържи трайно с четири % по-ниска, в сравнение с би била без Брекзит. Освен това те не насочат съвсем никакви упования към новите съглашения, сключени от английското държавно управление с страни отвън Европейски Съюз. Те надали ще дадат някакво отражение, респективно не биха могли да генерират стопански напредък.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Англия: Все по-голямо е разочарованието от Брекзит

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР